arini bape haribulan ek??

Thursday, July 16, 2009

registered or not...??

Assalamualaikum…dan salam sejahtera...

Hmmm..setelah sekian lama aku tak menaip…arini aku datang balek ke blog aku yang tak seberapa neh..blog sweeping namenyer neh..kemas-kemas ape patut..haha

Oke..kali ni aku ader satu benda nak kongsi dengan korang..mengenai ubat-ubatan yang kiter amek atau makan…benda ni nampak remeh tapi aku yakin ramai antara kita tak BETUL-BETUL CHECK samada ubat / supplement / etc. yang kita amik tuh berdaftar atau tak dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)..

One case happened…family aku dapat la satu ubat tradisional yang fungsinya berdasarkan ape yang tertera kat kotak tuh adalah untuk melancarkan peredaran darah..aku tengok memang ader tertera nombor registration ngan KKM tuh..tapi..persoalannya…betol ker nombor register tuh?? Kalo orang yang nak jual ubat neh tipu pun bukan kiter taw..btol tak??

Nak jadi cerita..aku search kat internet..carik punyer carik…rupenye memang ader satu website government yang dibuat khas untuk kite check produk perubatan neh berdaftar ker tak..dan…tupp tupppp…aku check…skali ubat yang family aku dapat tuh rupenyer no registration dia ngan KKM tu tipu jek..sebab database shows that that medicine is not registered with the Malaysian Drug Control Authority….ohhh..bahayanyerrrrrrrrr….

Langsung aku bagitaw mak aku…jangan makan ubat tuh..no register dia ngan KKM tu tipu….

Untuk sumer…kat bawah ni aku kasik korang link Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan ( National Pharmaceutical Control Bureau )….maybe kiter bukan datang dari family yang ader medical knowledge punyer bekgraun…sebab tu kita tak taw..jadi..aku kongsi benda neh ngan korang sumer….kiter samer-samer check oke….


This is the link…. http://202.144.202.76/bpfk/product_search.cfm

Monday, July 6, 2009

carik keje..iyarkhhhh !!!

Jam menunjukkan 1.30 pagi.. maknenye skang da ari selasa..aku baru selesai ajar adek aku add math macam bese..selesai gak bab function tuh…(akhirnye…fuhhh..)..tapi harus diingat..bab yang laen bakal menjelma..stenbai ler ko ek Me’oz..hahaha..

Aku maseh lagi belom ley tido..bukan pasal tak mengantuk..tapi sebab aku sengaja sibukkan diri melayari internet buat yang ke berapa ribu kali aku pun tak taw…semata-mata untuk “sekali lagi” cari keje kosong..and now I realise what is the feeling of being a “job hunter”….(someone..please correct me if my grammar is wrong) hmm…syahdu beb…tapi ader “add on” perit ar…syahdu + perit = syahrit…humang aih…merosakkan bahase jek aku neh…

Aku da mule risau tahap gaban neh..lame giler dah aku dok umah..duit kuar jek yang ader..income tarak..seb bek wang yang dikumpul hasil pelayaran aku maseh lagi bersisa untuk menampung perbelanjaan seharian aku tanpa mintak duit kat orang tuaku yang da sememangnye serabut gak tengok aku kat umah lame-lame..susah-susah sangat ader yang aku belayar balek ni kang…rilekkkkkkk….jangan putus asa…!!

Aku tak ley berkeadaan sebegini terlalu lama...duit banyak mane pon hari-hari pakai susut gak dia..aku tak ley rase selesa…aku tak ley dok dalam comfort zone...aku harap..sume application aku ader datangkan hasil..baru la aku faham skang ape maksud “rezeki tak datang bergolek”….kite kene kejar dia…carik dia…dan itulah yang aku sedang lakukan skang..aku harus lebih giat…carik lagik banyak-banyak…apply lagik banyak-banyak….jage ko keje kosong…aku apply ko….haha…iyarkhhhhhhhhhh…..(nak sedapkan ati jek tuh..sebenarnye risau gaban neh..)

Oke..cakap banyak pun tak gune…cukup sampai sini...buat diriku sendiri…”Tabahkan hati dalam menempuh dugaan dan rintangan..”
Haaaa…apelagi??? Syuhhh..syuhhhhh….carik keje….!!!

Adiossss……

Thursday, July 2, 2009

Add. Math ????? arghhhhhh..tidaaakkk....

Selesai sudah kelas yang aku buat untuk adik lelakiku..hari ini subjek apa..Matematik Tambahan..inilah merupakan salah satu subjek yang paling aku tak pernah nak dapat kuasai masa sekolah dulu..maybe skarang pun same jugak kot..berserabut kepala aku tengok nombor..haha..tapi..nak tak nak kene hadap gak la kan..dan sekarang ni tiba plak giliran adik lelaki aku, Muizz, untuk menghadapi saat manis dia belajar Matematik Tambahan neh…kih3..rasekan kau..

Aku sukarela wat kelas untuk dia…aku “sukarela memaksa” dia untuk belajar ngan aku setiap hari…mau tak nye..result exam dia awal tahun humang aih…sangat tak memberangsangkan…fail memanjang..cehh…biler da fail..mak aku pun bising kat dia…dan tak pasal-pasal bising kat aku gak sebab tak tolong adik aku..pikir-pikir balek btol gak..sape lagi nak tolong dia kalo bukan aku..nak hantar tuisyen..mahal da satu hal…dan..aku rase…takpelaa..aku maseh ley lagik ajar dia..aku ader masa dan aku mampu..tapi tergeliat gak ar bijik mata tengok nombor-nombor tuh…memang ngan aku skali la kene study gamaknye..aiyyarkkk..Tapi takpe…demi adik yang tersayang..tak tergamak aku nak tengok dia terjebak dengan golongan yang selalu gagal matapelajaran..

Misi aku sebagai tenaga pengajar adik aku..supaya dia dapat improve subjek Matematik Tambahan neh…aku tak paksa dia untuk jadi pelajar cemerlang Matematik Tambahan kat skolah..sebab aku taw tiap orang ada kemampuan masing-masing..asalkan dia berusaha…selebihnya…tawakal…

Haa..lupe lak aku nak cakap…ni baru Matematik Tambahan jek taw..berlambak lagik subjek len…Math, Chemistry, Physics…bla blaa blaaaa…..gasak ko ler Muizz..aku kerah ko macam askar…blajar la ko ari-ari sampai pandai….hahahaha… moga berjaya la hendaknyer….

Amin…. ;)

rindukan sayer??hubungi sayer di YM..rindu lah sangat...kah3