arini bape haribulan ek??

Monday, June 29, 2009

PEMBETULAN !!!!

perhatian buat sume...

aku nak correct statement harga hazelnut ice blended Oldtown...harga nye RM 6.80 oke...not RM 7 lebey as mentioned before...
kene correct ma...kalo tak nanti kene saman :

oke..dats all...tengkiuuuuu ;D

No Harm Trying....

29th June 2009 – 1740 hrs

Aku kini lepak kat Oldtown White Coffe Ampang..stenbai jela kuar RM 7 lebey satgi kesan daripada peng-order-an Ice Blended Hazelnut kegemaranku..haha..siap promote beb..

Bukan pasal oldtown sebenarnye yang aku nak cerita kat korang sume tapi pasal benda laen..tadi pagi aku check email macam biasa..tengok ape email yang malaysiancareer.com bagi kat aku..ader atau tak vacancy yang suits ngan qualification aku..skali…bace-bace sume..tengok2…ader satu tempat nak pakai orang..Eksekutif Penyelidikan…ape jadah nyer tuh? Aku terus jadik excited..sebab requirement yang dia nak sesuai ngan aku..

Organisasi : Yayasan Ilmuwan (located at Setiawangsa)
Jawatan : Eksekutif Penyelidikan
Kelayakan Akademik & Kelayakan : at least Ijazah Sarjana Muda..penguasaan Bahasa Melayu &
Bahasa Inggeris yang baik…minat yang tinggi dalam bidang
penyelidikan dan penulisan akademik
Taraf Jawatan : Tetap


Aku jadik teruja..tapi amendenyer Yayasan Ilmuwan tuh?? Aku terus bukak Google..search ape yang patut…owhhhhh…barula aku paham..in short..yayasan neh kire satu badan NGO yang sedang berusaha ke arah memartabatkan standard keilmuan orang timur secara umum dan orang Melayu secara khusus.. (kalau explanation aku ni salah aku akan betolkan later).
Aku seronok..(walaupun bukan keje kat situ lagik..hahaha)..sebab…maybe ni salah satu tempat katne aku ley tingkatkan lagi tahap diri aku dalam bidang keilmuan terutamanya maritime..sebab aku sure..tak ramai orang kiter (bukan sahaje Melayu tapi bukan Melayu jugak) yang involve directly dgn bidang maritime…aku kene teruskan cita2 aku..biarpun aku kini bukan lagik seorang pelaut..tapi aku still nak sumbangkan sesuatu dalam bidang kelautan..indirectly memajukan Negara aku yang tercinta..Malaysia…
PERGHHHHH!!!! Giler betol cita2 aku neh…mampukah aku??? Aku terdiam sat…berpikir…lantas…satu benda terlintas dalam kepale otak aku..”No harm trying”….aku pinjam ayat neh dari tyrah…keh3…tengkiu tyrah..lawyer yang loyar buruk..wakakaka…

Membebel plak aku..oke3..sambung…abes jek baca..berangan..termenung…aku terus kuarkan sume ‘gadget’ perang aku…aku setelkan resume…print2..binding2…masuk dalam sampul…aku start kete..terus pi Setiawangsa…(da bese pi pun aku sesat..bongek)…aku picit loceng pintu opis Yayasan Ilmuwan tuh..aku pass resume aku pada sorang budak perempuan yang keje kat situ…

Mase pass tuh..sempat aku tanyer…”err…ramai tak orang apply???” dia sengeh2..gelak2…dia kate..”Vacancy neh baru jek advertise semalam…takpe..nanti apapehal kami contact via email ek..” jawabnyer sambil senyum manis…aku pun..ye tak ye gak..sebok2 lak aku nak taw ramai orang apply ker tak…aku pun cakap time kaseh..aku blah..dengan seribu harapan aku melangkah…aku memandu pulang dengan penuh doa…moga application aku datangkan hasil kali neh…kalo tak dapat???takpe…no harm trying…keh3…aku pun terus berangan..sampai la skang ni aku berangan…di meja A18 Oldtown White Coffee Ampang…..

**rajin2 la korang tengok Yayasan Ilmuwan tuh ape ek…bes gak tempat tuh…martabatkan ilmu beb ;p

Wednesday, June 24, 2009

MIMA...what the heck is dat??

assalamualaikum...dan salam sejahtera....

hye sumer...ape khabar?? bertemu lagi kiter di dalam rancangannnnn (stenbai jerittt...) Blog Sengal Itu Indaaaaahhhhh...!!!! (bekgraun sound budak jerit2..)
perghh..giler betol anganan ku ini...oke3...fokus-fokus...nak cite ape kali neh...

hmmm..aku rase nak cite sket pasal maritim...aku mayau kat alam maya tadi...aku pun bukak website MIMA yang da bertahun aku tak bukak...ape kejadah nyer MIMA tu...bukan kuih taw..dan bukan juge amoi cun atau mamat ensem untuk ditatap mata...tapi...Maritime Institute of Malaysia...
ape bendenyer MIMA neh??haa...meh sini aku kasik taw...

MIMA ni kirenye policy research institute set up by Malaysian Government ar...aku sure ramai Malaysia citizen (citizen ker citizens ek??belasah jela..haha) tak taw banyak pasal maritime industry..so, untuk increase korang punye awareness ke arah kelautan neh..ushar2 la web neh..ley tahan gak ar info kat sini..maklum laa..research institute la katekan..sumer maritime matters affecting Malaysia dia ader cite kat sini..syok gak wooo..bagi mereka yang minat laa..untuk yang tak berape nak minat..assume jela your visit to this web as one of your knowledge ammendment..haa..ntah ape bahase aku bubuh...aku men belasah jek BI neh...nak pandai kene la lousy english dulu...aight??? ;p

ni ha link MIMA...rerajin la bukak...sedikit sebanyak dapat la korang taw ape yang ader kat laut Malaysia neh sebenarnye...and indirectly dapat la korang agak-agak ape keje yang aku wat dulu mase aku keje kapal... ;p (is this one of the way to promote myself??hahahahaha...)

here is the link to MIMA website...
http://www.mima.gov.my/Splash_Page.html

oke...selamat menambah ilmu pengetahuan....
adiosssssssss.....

wassalam....and...babai.... ;D

Sunday, June 21, 2009

fokussssss....fokussssss......

alaaamaaaakkkk....ader habukkkk...sapu2 sket...plastik sampah maner??manerrr???buang sampah neh...berhabuk plak blog neh..marah kawan2...sume neh angkara projek gajah puteh dulukala la neh...hahaha

hmmm...aku melepek kat mapley neh...lyn wifi...aku xtaw apesal lately aku sgt bosan dan stress dok umah..wat tu salah..wat ni salah..aku blur laa ngn future aku...aku dapati amat susah untuk aku teruskan line aku kat darat neh..oh yer..lupe aku btaw..dulu aku dak maritim..aku ader degree management technology (maritime transportation)....takyah berlagak la ader degree...serupe jek...kwn2 aku yg SPM je skg ni pon keje lagik bagus dan berpendapatan lagik tinggi dari aku...tu yang wat aku stress bukan sebab dengki tapi..rase macam..aku neh tak cukup usaha ker..pasrah gak beb...da nampak macam takley nak pakai plak cert aku kat darat neh...adoiyyaii...

tapi..walau camne pon..aku syukur ar..sebab ader kawan2 yang tak putus bagi semangat kat aku..(kalo putus pon bukan aku nampak kan..kah3..) dorang cakap...aku umpama baru menapak...selagi ader usaha..selagi tu rezki akan ader...da macam men nyorok-nyorok plak rezki zaman skang ni kan..hehe..

skang ni kan..keje aku hari2 carik carik carik keje...carik dan apply laa...da macam ayam carik cacing plak dah rasenye..tapi ayam tak apply cacing..dorang carik jek...jadik makanya..aku tak sama ngan ayam laa..keh3...

aku harap..usaha aku ni akan ader hasil ar...aku hampir2 tak tahan neh...cita-cita aku lom tercapai...aku "jaki" ngan member2 aku yang da dapat kerja...bukan jaki ape...aku jeles dengan tahap kefokusan mereka yang tinggi..bukan macam aku yang pernah dan maybe sedang lose focus..takpelaa...aku taw rezki aku lom tiba...juz aku kene sabar dan usaha sehabes baek....aku da bosan dengar orang sound aku takde fokus...aku sedar..ader betolnyer..kalo tak takkan dorang cakap camtu..aku tadah jela..tapi aku taw aku tengah usaha...kepada orang yang sound aku lebey2 tuh...tunggu dan lihat jela...once aku dapat ape yang aku nak...aku akan wat korang terduduk tengok kejayaan aku....

pergghhhh...giler ayat aku neh...carik gado ker??jgn salah paham oit...aku juz nak motivate diri aku yang lom nampak hala tuju ni lagi jek...maybe dulu aku da silap wat keputusan yang membuatkan aku tak dapat macam ape yang orang len dapat...ape keputusan aku yang silap tuh??nanti aku explain other next or next next next post la ek...hehe..yang penting...skang neh..aku kene tingkatkan tahap ke-fokus-an ku... ;P

maap lah andai post ini bosan...member aku cakap...tujuan blog adelah untuk taip jek apapepon...jadi..aku taip laa...tugas korang..bace..pastu komen..dats all...

oke3...aku baru order nasik goreng..nak makan jap...chiowwww ;D

Sunday, June 14, 2009

misi yang gagal...

pada minggu lepas..ari jumaat..waktu selepas maghrib yang sunyi..sedang aku lepak tengok mak aku kopek ikan bilis (sambil tengok sambil kopek gak ar ikan bilis sekor dua)..sambil disulam dengan bebel si ibu terhadap anaknya yang nampak macam takde mase depan neh..(aku la anaknya yang dimaksudkan tu..chetttt..) tetibe, aku dapat call dari mak andak aku...borak-borak tanye2 kabar..tercerite la plak pasal laut-laut neh...

aku dijemput datang shah alam...lepak umah dia..pastu dia ajak pi uitm skalik...sebab katenyer dia ader dengar fakulti / jabatan pasal laut-laut kat uitm tuh...aku pn ape lagi.."oke andak...minggu depan abang datang.." (abang = name panggilan aku dalam family sebelah mak aku)

nak dijadikan cite...minggu depan pun tibe...di sini lah aku...harini ari isnin kan?haaa...aku terlewat bangun tadi...sedar2 da tengahari..wakakkaa..bongek la aku neh...terus aku postpone esok jek...sebab aku bajet..sampai sane pun da petang...tu takpe lagi..nanti makcik aku wat muke vampire gian darah plak di atas kelewatan aku..tak sanggup aku nak tadah muke...(mak andak aku tuh garang macam rimau..kuat bebel macam ayam belanda..ptokk ptokk ptokkkkkk...shhhhhh...) oh yer...sok keje??? ahhh..pedulik hape aku...aku cuti panjang beb...kui3...

dengan ini...secara rasminya aku mengisytiharkan..misi aku ker uitm shah alam...ialah...

MISI YANG GAGAL...

Monday, June 8, 2009

keje oh keje...

haissshhhh...aku risau..cuwak serta gundah gulana..sume perasaan ni terjadi tiap kali aku cucuk duit kat ATM pstu tengok resit duit da susut...aiyyyarkkkkk....yela..bayangkan laa..ari-ari pakai duit..nak pi cucuk duit kat bank pun pakai duit taw..yelaa...duit minyak..takkan nak jalan kaki kowt..bapak jauh...makin kurus aku jadiknye nanti...hishhh..da macam "mat pit" plak dah nanti...sumpah takde org nak amik wat menantu..uishh..jangaannnn...jangannnn....

biler la nak dapat keje yang betol2 puas ati neh...banyak sangat pikir sampai jadik tak keruan maa...tapi takpe..apply...apply...dan apply....dapat jek keje bes..aku blah...padan muke bos lame aku...yang melayan aku bukan seperti gundek istana yer..tetapi seperti amah yang expert melakukan kerja2 membersih malahan handal menyelesaikan kerja2 pejabat..oh ya..dan juga menjadik drebar yg tak taw jalan...chaishhh...x puas ati eden...gilos apo...

japgi aku nak pi jumpe member aku punyerrr bapak...soh dia sahkan dokumen2 aku..aku nak apply kementerian pengangkutan plak kali ni...tengkiu to tyrah yang bagi aku info keje tuh...yahuuuuuuu (
aikkkk???lom dpt keje da hepi???)

kalo la dapat keje yang aku apply wat kali ke berape ribu kali neh...aku blanje ko makan taw tyrah...(yg murah2..kih3)...kepada bapak member aku..aku peluk cium dahi dia ucapkan tengkiu so much pakcikkkk...muahahahaha....oke...da lambat neh...pakcik tu tido lak kang..babaiiiii ;D

Sunday, June 7, 2009

mampukah aku...

Assalamualaikum....dan salam sejahtera...

hmmm...mampukah aku?? mampu ape?? yelaaa...mampu ker aku nak menaip banyak2 kat blog neh...mintak maap pade saudara arm dan barisan rakan2 lanun (azah,korak,ajai,rynak,tyrah,wana) kerana indirectly terlibat dlm projek gajah putih blog aku yang lepas..kini blog itu masih wujud..ade oke jek dia.....dok diaaaaammmmm jek...tapi da berhabuk laa...password pun aku dah lupe..camne nk update...keh3..

diharap agar blog aku yang baru neh akan memberi nafas segar kepada aku dalam dunia penulisan blog...muaahahahaha..besar cita2 aku neh...mampukah aku..mampukah...aku terus tertanya sambil sengih2 disulami perut bergetaran terkenangkan blog lama aku yg da bersawang,berulat malahan berbau bangkai dek kerana lame tak ku update.....

kih3...oke3...semoga ketemu lagi di post yang laen...nantikan sayerrrrrr.......babaiiiiii ;D

rindukan sayer??hubungi sayer di YM..rindu lah sangat...kah3