arini bape haribulan ek??

Thursday, July 16, 2009

registered or not...??

Assalamualaikum…dan salam sejahtera...

Hmmm..setelah sekian lama aku tak menaip…arini aku datang balek ke blog aku yang tak seberapa neh..blog sweeping namenyer neh..kemas-kemas ape patut..haha

Oke..kali ni aku ader satu benda nak kongsi dengan korang..mengenai ubat-ubatan yang kiter amek atau makan…benda ni nampak remeh tapi aku yakin ramai antara kita tak BETUL-BETUL CHECK samada ubat / supplement / etc. yang kita amik tuh berdaftar atau tak dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)..

One case happened…family aku dapat la satu ubat tradisional yang fungsinya berdasarkan ape yang tertera kat kotak tuh adalah untuk melancarkan peredaran darah..aku tengok memang ader tertera nombor registration ngan KKM tuh..tapi..persoalannya…betol ker nombor register tuh?? Kalo orang yang nak jual ubat neh tipu pun bukan kiter taw..btol tak??

Nak jadi cerita..aku search kat internet..carik punyer carik…rupenye memang ader satu website government yang dibuat khas untuk kite check produk perubatan neh berdaftar ker tak..dan…tupp tupppp…aku check…skali ubat yang family aku dapat tuh rupenyer no registration dia ngan KKM tu tipu jek..sebab database shows that that medicine is not registered with the Malaysian Drug Control Authority….ohhh..bahayanyerrrrrrrrr….

Langsung aku bagitaw mak aku…jangan makan ubat tuh..no register dia ngan KKM tu tipu….

Untuk sumer…kat bawah ni aku kasik korang link Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan ( National Pharmaceutical Control Bureau )….maybe kiter bukan datang dari family yang ader medical knowledge punyer bekgraun…sebab tu kita tak taw..jadi..aku kongsi benda neh ngan korang sumer….kiter samer-samer check oke….


This is the link…. http://202.144.202.76/bpfk/product_search.cfm

2 comments:

  1. MAL19993165T

    TEH HERBA ORANG KAMPUNG

    PERNIAGAAN ORANG KAMPUNG SDN. BHD

    Yes!! Teh herba ada. set bleh minum!

    ReplyDelete
  2. what about if dorang tak update website?

    keh keh, ayat aku neh saje nak mempersendakan org gomen neh.

    but truthfully, aku mmg tak percaya either ia mendapat kelulusan dari kkm or not. becoz everybody berkemungkinan ada agenda mereka tersendiri.

    kalo ubat tradisional menipu nombor lesen kkm mereka dengan tujuan untuk melariskan jualan, kkm juga sebenarnya meletakkan caj yg terlalu tinggi untuk pengeluar ubat 'membeli' lesen ini.

    hasilnya, banyak petua-petua org dulu yg memang byk kali berkesan tidak dpt diturunkan kepada anak-anak kerana anak-anak mengatakan makbapak dorang bukannya doktor.

    *satu perkara yg aku belajar, setiap ubat tak kira moden atau tradisional mempunyai efek yg berbeza bg setiap manusia.

    kedua-dua pihak akhirnya cuma mencari satu sebab yg sama - duit.

    kita sebagai pihak ketiga, sekadar mencari sihat je sebenarnya. tu pon susah sgt nak tolong ke?

    huh...

    ReplyDelete

rindukan sayer??hubungi sayer di YM..rindu lah sangat...kah3