arini bape haribulan ek??

Thursday, July 16, 2009

registered or not...??

Assalamualaikum…dan salam sejahtera...

Hmmm..setelah sekian lama aku tak menaip…arini aku datang balek ke blog aku yang tak seberapa neh..blog sweeping namenyer neh..kemas-kemas ape patut..haha

Oke..kali ni aku ader satu benda nak kongsi dengan korang..mengenai ubat-ubatan yang kiter amek atau makan…benda ni nampak remeh tapi aku yakin ramai antara kita tak BETUL-BETUL CHECK samada ubat / supplement / etc. yang kita amik tuh berdaftar atau tak dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)..

One case happened…family aku dapat la satu ubat tradisional yang fungsinya berdasarkan ape yang tertera kat kotak tuh adalah untuk melancarkan peredaran darah..aku tengok memang ader tertera nombor registration ngan KKM tuh..tapi..persoalannya…betol ker nombor register tuh?? Kalo orang yang nak jual ubat neh tipu pun bukan kiter taw..btol tak??

Nak jadi cerita..aku search kat internet..carik punyer carik…rupenye memang ader satu website government yang dibuat khas untuk kite check produk perubatan neh berdaftar ker tak..dan…tupp tupppp…aku check…skali ubat yang family aku dapat tuh rupenyer no registration dia ngan KKM tu tipu jek..sebab database shows that that medicine is not registered with the Malaysian Drug Control Authority….ohhh..bahayanyerrrrrrrrr….

Langsung aku bagitaw mak aku…jangan makan ubat tuh..no register dia ngan KKM tu tipu….

Untuk sumer…kat bawah ni aku kasik korang link Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan ( National Pharmaceutical Control Bureau )….maybe kiter bukan datang dari family yang ader medical knowledge punyer bekgraun…sebab tu kita tak taw..jadi..aku kongsi benda neh ngan korang sumer….kiter samer-samer check oke….


This is the link…. http://202.144.202.76/bpfk/product_search.cfm

Monday, July 6, 2009

carik keje..iyarkhhhh !!!

Jam menunjukkan 1.30 pagi.. maknenye skang da ari selasa..aku baru selesai ajar adek aku add math macam bese..selesai gak bab function tuh…(akhirnye…fuhhh..)..tapi harus diingat..bab yang laen bakal menjelma..stenbai ler ko ek Me’oz..hahaha..

Aku maseh lagi belom ley tido..bukan pasal tak mengantuk..tapi sebab aku sengaja sibukkan diri melayari internet buat yang ke berapa ribu kali aku pun tak taw…semata-mata untuk “sekali lagi” cari keje kosong..and now I realise what is the feeling of being a “job hunter”….(someone..please correct me if my grammar is wrong) hmm…syahdu beb…tapi ader “add on” perit ar…syahdu + perit = syahrit…humang aih…merosakkan bahase jek aku neh…

Aku da mule risau tahap gaban neh..lame giler dah aku dok umah..duit kuar jek yang ader..income tarak..seb bek wang yang dikumpul hasil pelayaran aku maseh lagi bersisa untuk menampung perbelanjaan seharian aku tanpa mintak duit kat orang tuaku yang da sememangnye serabut gak tengok aku kat umah lame-lame..susah-susah sangat ader yang aku belayar balek ni kang…rilekkkkkkk….jangan putus asa…!!

Aku tak ley berkeadaan sebegini terlalu lama...duit banyak mane pon hari-hari pakai susut gak dia..aku tak ley rase selesa…aku tak ley dok dalam comfort zone...aku harap..sume application aku ader datangkan hasil..baru la aku faham skang ape maksud “rezeki tak datang bergolek”….kite kene kejar dia…carik dia…dan itulah yang aku sedang lakukan skang..aku harus lebih giat…carik lagik banyak-banyak…apply lagik banyak-banyak….jage ko keje kosong…aku apply ko….haha…iyarkhhhhhhhhhh…..(nak sedapkan ati jek tuh..sebenarnye risau gaban neh..)

Oke..cakap banyak pun tak gune…cukup sampai sini...buat diriku sendiri…”Tabahkan hati dalam menempuh dugaan dan rintangan..”
Haaaa…apelagi??? Syuhhh..syuhhhhh….carik keje….!!!

Adiossss……

Thursday, July 2, 2009

Add. Math ????? arghhhhhh..tidaaakkk....

Selesai sudah kelas yang aku buat untuk adik lelakiku..hari ini subjek apa..Matematik Tambahan..inilah merupakan salah satu subjek yang paling aku tak pernah nak dapat kuasai masa sekolah dulu..maybe skarang pun same jugak kot..berserabut kepala aku tengok nombor..haha..tapi..nak tak nak kene hadap gak la kan..dan sekarang ni tiba plak giliran adik lelaki aku, Muizz, untuk menghadapi saat manis dia belajar Matematik Tambahan neh…kih3..rasekan kau..

Aku sukarela wat kelas untuk dia…aku “sukarela memaksa” dia untuk belajar ngan aku setiap hari…mau tak nye..result exam dia awal tahun humang aih…sangat tak memberangsangkan…fail memanjang..cehh…biler da fail..mak aku pun bising kat dia…dan tak pasal-pasal bising kat aku gak sebab tak tolong adik aku..pikir-pikir balek btol gak..sape lagi nak tolong dia kalo bukan aku..nak hantar tuisyen..mahal da satu hal…dan..aku rase…takpelaa..aku maseh ley lagik ajar dia..aku ader masa dan aku mampu..tapi tergeliat gak ar bijik mata tengok nombor-nombor tuh…memang ngan aku skali la kene study gamaknye..aiyyarkkk..Tapi takpe…demi adik yang tersayang..tak tergamak aku nak tengok dia terjebak dengan golongan yang selalu gagal matapelajaran..

Misi aku sebagai tenaga pengajar adik aku..supaya dia dapat improve subjek Matematik Tambahan neh…aku tak paksa dia untuk jadi pelajar cemerlang Matematik Tambahan kat skolah..sebab aku taw tiap orang ada kemampuan masing-masing..asalkan dia berusaha…selebihnya…tawakal…

Haa..lupe lak aku nak cakap…ni baru Matematik Tambahan jek taw..berlambak lagik subjek len…Math, Chemistry, Physics…bla blaa blaaaa…..gasak ko ler Muizz..aku kerah ko macam askar…blajar la ko ari-ari sampai pandai….hahahaha… moga berjaya la hendaknyer….

Amin…. ;)

Monday, June 29, 2009

PEMBETULAN !!!!

perhatian buat sume...

aku nak correct statement harga hazelnut ice blended Oldtown...harga nye RM 6.80 oke...not RM 7 lebey as mentioned before...
kene correct ma...kalo tak nanti kene saman :

oke..dats all...tengkiuuuuu ;D

No Harm Trying....

29th June 2009 – 1740 hrs

Aku kini lepak kat Oldtown White Coffe Ampang..stenbai jela kuar RM 7 lebey satgi kesan daripada peng-order-an Ice Blended Hazelnut kegemaranku..haha..siap promote beb..

Bukan pasal oldtown sebenarnye yang aku nak cerita kat korang sume tapi pasal benda laen..tadi pagi aku check email macam biasa..tengok ape email yang malaysiancareer.com bagi kat aku..ader atau tak vacancy yang suits ngan qualification aku..skali…bace-bace sume..tengok2…ader satu tempat nak pakai orang..Eksekutif Penyelidikan…ape jadah nyer tuh? Aku terus jadik excited..sebab requirement yang dia nak sesuai ngan aku..

Organisasi : Yayasan Ilmuwan (located at Setiawangsa)
Jawatan : Eksekutif Penyelidikan
Kelayakan Akademik & Kelayakan : at least Ijazah Sarjana Muda..penguasaan Bahasa Melayu &
Bahasa Inggeris yang baik…minat yang tinggi dalam bidang
penyelidikan dan penulisan akademik
Taraf Jawatan : Tetap


Aku jadik teruja..tapi amendenyer Yayasan Ilmuwan tuh?? Aku terus bukak Google..search ape yang patut…owhhhhh…barula aku paham..in short..yayasan neh kire satu badan NGO yang sedang berusaha ke arah memartabatkan standard keilmuan orang timur secara umum dan orang Melayu secara khusus.. (kalau explanation aku ni salah aku akan betolkan later).
Aku seronok..(walaupun bukan keje kat situ lagik..hahaha)..sebab…maybe ni salah satu tempat katne aku ley tingkatkan lagi tahap diri aku dalam bidang keilmuan terutamanya maritime..sebab aku sure..tak ramai orang kiter (bukan sahaje Melayu tapi bukan Melayu jugak) yang involve directly dgn bidang maritime…aku kene teruskan cita2 aku..biarpun aku kini bukan lagik seorang pelaut..tapi aku still nak sumbangkan sesuatu dalam bidang kelautan..indirectly memajukan Negara aku yang tercinta..Malaysia…
PERGHHHHH!!!! Giler betol cita2 aku neh…mampukah aku??? Aku terdiam sat…berpikir…lantas…satu benda terlintas dalam kepale otak aku..”No harm trying”….aku pinjam ayat neh dari tyrah…keh3…tengkiu tyrah..lawyer yang loyar buruk..wakakaka…

Membebel plak aku..oke3..sambung…abes jek baca..berangan..termenung…aku terus kuarkan sume ‘gadget’ perang aku…aku setelkan resume…print2..binding2…masuk dalam sampul…aku start kete..terus pi Setiawangsa…(da bese pi pun aku sesat..bongek)…aku picit loceng pintu opis Yayasan Ilmuwan tuh..aku pass resume aku pada sorang budak perempuan yang keje kat situ…

Mase pass tuh..sempat aku tanyer…”err…ramai tak orang apply???” dia sengeh2..gelak2…dia kate..”Vacancy neh baru jek advertise semalam…takpe..nanti apapehal kami contact via email ek..” jawabnyer sambil senyum manis…aku pun..ye tak ye gak..sebok2 lak aku nak taw ramai orang apply ker tak…aku pun cakap time kaseh..aku blah..dengan seribu harapan aku melangkah…aku memandu pulang dengan penuh doa…moga application aku datangkan hasil kali neh…kalo tak dapat???takpe…no harm trying…keh3…aku pun terus berangan..sampai la skang ni aku berangan…di meja A18 Oldtown White Coffee Ampang…..

**rajin2 la korang tengok Yayasan Ilmuwan tuh ape ek…bes gak tempat tuh…martabatkan ilmu beb ;p

Wednesday, June 24, 2009

MIMA...what the heck is dat??

assalamualaikum...dan salam sejahtera....

hye sumer...ape khabar?? bertemu lagi kiter di dalam rancangannnnn (stenbai jerittt...) Blog Sengal Itu Indaaaaahhhhh...!!!! (bekgraun sound budak jerit2..)
perghh..giler betol anganan ku ini...oke3...fokus-fokus...nak cite ape kali neh...

hmmm..aku rase nak cite sket pasal maritim...aku mayau kat alam maya tadi...aku pun bukak website MIMA yang da bertahun aku tak bukak...ape kejadah nyer MIMA tu...bukan kuih taw..dan bukan juge amoi cun atau mamat ensem untuk ditatap mata...tapi...Maritime Institute of Malaysia...
ape bendenyer MIMA neh??haa...meh sini aku kasik taw...

MIMA ni kirenye policy research institute set up by Malaysian Government ar...aku sure ramai Malaysia citizen (citizen ker citizens ek??belasah jela..haha) tak taw banyak pasal maritime industry..so, untuk increase korang punye awareness ke arah kelautan neh..ushar2 la web neh..ley tahan gak ar info kat sini..maklum laa..research institute la katekan..sumer maritime matters affecting Malaysia dia ader cite kat sini..syok gak wooo..bagi mereka yang minat laa..untuk yang tak berape nak minat..assume jela your visit to this web as one of your knowledge ammendment..haa..ntah ape bahase aku bubuh...aku men belasah jek BI neh...nak pandai kene la lousy english dulu...aight??? ;p

ni ha link MIMA...rerajin la bukak...sedikit sebanyak dapat la korang taw ape yang ader kat laut Malaysia neh sebenarnye...and indirectly dapat la korang agak-agak ape keje yang aku wat dulu mase aku keje kapal... ;p (is this one of the way to promote myself??hahahahaha...)

here is the link to MIMA website...
http://www.mima.gov.my/Splash_Page.html

oke...selamat menambah ilmu pengetahuan....
adiosssssssss.....

wassalam....and...babai.... ;D

Sunday, June 21, 2009

fokussssss....fokussssss......

alaaamaaaakkkk....ader habukkkk...sapu2 sket...plastik sampah maner??manerrr???buang sampah neh...berhabuk plak blog neh..marah kawan2...sume neh angkara projek gajah puteh dulukala la neh...hahaha

hmmm...aku melepek kat mapley neh...lyn wifi...aku xtaw apesal lately aku sgt bosan dan stress dok umah..wat tu salah..wat ni salah..aku blur laa ngn future aku...aku dapati amat susah untuk aku teruskan line aku kat darat neh..oh yer..lupe aku btaw..dulu aku dak maritim..aku ader degree management technology (maritime transportation)....takyah berlagak la ader degree...serupe jek...kwn2 aku yg SPM je skg ni pon keje lagik bagus dan berpendapatan lagik tinggi dari aku...tu yang wat aku stress bukan sebab dengki tapi..rase macam..aku neh tak cukup usaha ker..pasrah gak beb...da nampak macam takley nak pakai plak cert aku kat darat neh...adoiyyaii...

tapi..walau camne pon..aku syukur ar..sebab ader kawan2 yang tak putus bagi semangat kat aku..(kalo putus pon bukan aku nampak kan..kah3..) dorang cakap...aku umpama baru menapak...selagi ader usaha..selagi tu rezki akan ader...da macam men nyorok-nyorok plak rezki zaman skang ni kan..hehe..

skang ni kan..keje aku hari2 carik carik carik keje...carik dan apply laa...da macam ayam carik cacing plak dah rasenye..tapi ayam tak apply cacing..dorang carik jek...jadik makanya..aku tak sama ngan ayam laa..keh3...

aku harap..usaha aku ni akan ader hasil ar...aku hampir2 tak tahan neh...cita-cita aku lom tercapai...aku "jaki" ngan member2 aku yang da dapat kerja...bukan jaki ape...aku jeles dengan tahap kefokusan mereka yang tinggi..bukan macam aku yang pernah dan maybe sedang lose focus..takpelaa...aku taw rezki aku lom tiba...juz aku kene sabar dan usaha sehabes baek....aku da bosan dengar orang sound aku takde fokus...aku sedar..ader betolnyer..kalo tak takkan dorang cakap camtu..aku tadah jela..tapi aku taw aku tengah usaha...kepada orang yang sound aku lebey2 tuh...tunggu dan lihat jela...once aku dapat ape yang aku nak...aku akan wat korang terduduk tengok kejayaan aku....

pergghhhh...giler ayat aku neh...carik gado ker??jgn salah paham oit...aku juz nak motivate diri aku yang lom nampak hala tuju ni lagi jek...maybe dulu aku da silap wat keputusan yang membuatkan aku tak dapat macam ape yang orang len dapat...ape keputusan aku yang silap tuh??nanti aku explain other next or next next next post la ek...hehe..yang penting...skang neh..aku kene tingkatkan tahap ke-fokus-an ku... ;P

maap lah andai post ini bosan...member aku cakap...tujuan blog adelah untuk taip jek apapepon...jadi..aku taip laa...tugas korang..bace..pastu komen..dats all...

oke3...aku baru order nasik goreng..nak makan jap...chiowwww ;D

rindukan sayer??hubungi sayer di YM..rindu lah sangat...kah3